Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contractul individual de munca - in ce CONDITII se pot modifica anumite clauze?

20 /Aug2024
Contractul individual de munca - in ce CONDITII se pot modifica anumite clauze?
Tags: contract individual de muncaclauze cimmodificare clauze cim

"La verificarea unui salariu, intr-un contract individual de munca am intampinat/gasit fraze taiate din clauze ce nu faceau obiectul activitatii salariatului.

In practica mea nu am taiat niciodata fraze din draftul unui contract de munca le-am lasat ca atare si am completat clauzele, conform activitatii salariatului. Cum este corect, se poate interveni pe draftul de contract, astfel incat clauze ce nu intra in obiectul de activitate ale salariatului sa fie taiate? Ce baza leagala avem in aceasta situatie?"

Raspunsul specialistului: 

In opinia noastra, in general, intr-un contract de orice fel, nu ar trebui sa existe clauze taiate deoarece nu este clar ce este valabil si ce nu este valabil si ce valoare are taierea cu linie a unei clauze.

In ceea ce priveste contractul individual de munca, exista un Model – cadru al acestuia aprobat prin Ordinul nr. 2171/2022 emis de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!

Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>

In acest ordin, la art. 2 alin. (1) se prevede:

”Art. 2 (1) Contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat va cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in modelul-cadru.”

Avand in vedere aceasta prevedere legala, in opinia noastra, un contract individual de munca trebuie sa contina toate elementele stabilite prin acest model cadru, dar acolo unde clauza nu este aplicabila respectivului contract se completeaza cu o liniuta in zona marcata de puncte, dar nu se taie clauza respectiva.

Spre exemplu la clauza C din modelul cadru:

”C. Durata contractului:
a) nedeterminata, salariatul/salariata ...................... urmand sa inceapa activitatea la data de ....................;
b) determinata, de ................ zile/saptamani/luni, incepand cu data de ................................. si pana la data de ................., in conformitate cu art. 83 lit. .... din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare/acte normative cu caracter special, respectiv ........................... .”
Practic, daca salariatul este angajat pe perioada nedeterminata se completeaza corespunzator spatiul marcat cu puncte de la lit. a). Avand in vedere ca prevederea de la lit. b) nu este aplicabila salariatului in cauza, spatiile marcate cu puncte se completeaza cu liniuta, astfel:
a) nedeterminata, salariatul/salariata Popescu Ion urmand sa inceapa activitatea la data de 01.07.2024;
b) determinata, de ........ - ........ zile/saptamani/luni, incepand cu data de ...... - ............. si pana la data de ....... - .........., in conformitate cu art. 83 lit. .. - .. din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare/acte normative cu caracter special, respectiv .............. - ............. .


Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contractul individual de munca - in ce CONDITII se pot modifica anumite clauze?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".