72% dintre oamenii de afaceri chestionati in cadrul Barometrului semestrial privind perspectivele pietei fortei de munca au declarat ca criza se va amplifica in acest an, iar 22% estimeaza ca situatia va ramane la acelasi nivel ca si in 2017, adica tot grava.
"Criza, respectiv razboiul pentru talente, se va amplifica in 2018. Sunt industrii unde specialistii sunt putini, sunt industrii care se dezvolta asa de repede incat piata nu face fata. Razboiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry si specialisti. De ce? Piata nu este foarte educata din punct de vedere al resurselor umane, generatia Y este o generatie dificila, greu de loializat, foarte interesata de mediul online", a declarat, in cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager Romania si Bulgaria Kienbaum, leaderul pietei de executive search in Germania, citat de Agerpres.
Modificarile fiscale din 2018, alt motiv de ingrijorare pentru expertii HR
Modificarile fiscale care au debutat chiar la inceputul lui 2018 ii ingrijoreaza pe oamenii de afaceri si expertii in resurse umane, dar si de perspectivele unor noi decizii in acest sens, care ar putea afecta si mai mult mediul de afaceri roman. Asa se face ca 85% dintre specialisti considera ca deciziile fiscale vor afecta negativ piata muncii in 2018, in timp ce doar 12% au afirmat ca impactul in sectorul in care activeaza va fi unul relativ scazut.
Companiile care vor dori sa angajeze profesionisti in domeniile in care activeaza trebuie sa vina cu oferte palpabile si sustenabile, in acest an.
Nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist, asa ca specialistii HR trebuie sa vina cu noi idei pentru a atrage forta de munca:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"Intrebati care vor fi principalele avantaje care vor face diferenta intre ofertele companiilor, in 2018, 68% dintre cei chestionati au mentionat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispozitia angajatilor (traininguri, participari la evenimente etc.). Flexibilitatea programului de lucru (23%) si posibilitatea de dezvoltare si promovare profesionala (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje mentionate de oamenii de afaceri si expertii HR", arata comunicatul.
Sectorul IT ramane la putere
Managerii HR considera ca si in 2018 vedeta de pe piata muncii romanesti va fi tot sectorul IT, urmat de retail, constructii, servicii, sectorul medical/pharma si industria auto.
Sursa: Agerpres
sa suga 2018-06-28 15:57:38
Am eu un raspuns la intrebarea ce sa faca angajatorii. Pot sa suga P .... A :pAmenophis IV 2018-03-13 21:39:34
Da are dreptate Unul! Asa este , toti cauta sclavi care sa munceasca pe nimic, ori minim pe economie ori pe 2000 lei net in cel mai bun caz, dar 12-16 ore /zi, si sambata eventual si duminica, de sarbatori si zile festive libere legal, fara recuperare sau plata extra, fara traininguri ca sa nu le plateasca! Pe de-o parte cauta tineri dar nu stiu sa faca nimic si nici chef de munca nu au si pretind salarii mari, pe de alta parte cauta cu experienta dar cum astia costa, nu-i vor ca sa nu plateasca, le aruinca CV la cos cand vad ca sunt peste 45 ani! Si uite asa nu avem forta de munca, avem fluctuatie de personal! A si in conditiile astea te angajeaza doar daca vii prin recomandare de la rude/prieteni/cunostinte sau de la putinii salariati pe care ii mai au! Sa nu se mai planga! Am fost la varii interviuri, toate bune si frunoase pana la salariu, nu-ti fac oferta de salariu te intreaba cat vrei, si daca vrei decent in secunda unu te dau pe usa afara! Atlii te freaca 4-5 interviuri, cu pretentii mari sa stii mai multe limbi straine perfect, si sa fii strong pe it dar cand se ajunge la salariu iar un sut in fund si iti inchid in nas telefonul, sau daca nu treci varsta in CV ca sa ai o sansa sa arati ce poti la interviuri/probe, te intreaba catre finalul recrutarii varsta si apoi iti trantesc in nas telefonul! Asa ca sa nu mai urle ca nu gasesc prosti care sa se vanda pe bani putini, sa taca si sa munceasca ei pana crapa sau sa dea faliment, sau sa se care dracului in India sau China unde pe 1 dollar pe zi gasesc fomisti care sa le munceasca gratis!Unul 2018-03-05 19:50:18
Pe bune ? Dar oare cand o sa vedem sau sa intalnim si noi un patron calificat ? Cu macar un minim bun simt ,un om nu un stapan de sclavi care doar munca multa si bani putini viseaza. Toti vor oameni calificati care sa faca vreo 3-4 meserii pe aceeasi bani ca de esti la munca muncesti nu conteaza ce ca doar ei te platesc ,nu conteaza ca ce iti dau tie pe luna ei cheltuie la o masa mai copioasa cu nevasta sau fufa pe machiaj dar na vrem oameni calificati si nu ii gasim .Nu baieti voi vreti sclavi pe bani putini ,aia de afara vor sclavi dar pe bani multi .Hai spor la faliment si la munca cu voi sa isi bata si altul joc de voi .