Asa cum bine stim, in momentul in care se incheie intre parti un contract individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta.
Prin intermediul acestei clauze de neconcurenta, salariatul este obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Insa angajatorul nu are dreptul sa acorde o indemnizatie de neconcurenta lunara mai mica decat 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.
Daca durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, se va acorda minim 50% din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Mare atentie la faptul ca orice clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Nu putem plati o indemnizatie de neconcurenta lunara salariatului care este inca incadrat in munca in unitatea noastra, ci doar dupa incetarea contractului sau.
De asemenea, atentie la faptul ca dupa ce raporturile de munca au incetat, nu se mai poate incheia act aditional cu clauza de neconcurenta.