Nu uitam faptul ca pe 1 mai 2016, salariatul a prestat activitate in zi de sarbatoare legala de doua ori precum si in zi de repaus saptamanal.
Codul Muncii prevede faptul ca nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Daca nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala intrucat activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, atunci salariatii vor beneficia pentru munca prestata atat in zi de sarbatoare legala 1 mai cat si in zi de sarbatoare legala (Paste), de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 200% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Cu privire la repausul saptamanal, acesta se va acorda in natura precum si un spor la salariul de baza pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Nu uitati care sunt sarbatorile legale in care nu se lucreaza, conform Codului Muncii:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Daca exista activitate prestata in aceste zile, vom tine cont de sporurile ce trebuie acordate in mod obligatoriu.