Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Cumulul pensiei anticipate cu venituri din activitati independente. ATENTIE la aceste detalii!

18 /Iul2019
Tags: cumul pensie anticipata venituri pfavenituri activitati independente cumullegea 127/2019

Incepem prin a mentiona ca pensionarul anticipat poate obtine venituri din activitati independente desfasurate de persoanele fizice autorizate. Legea 263/2010 privind sistemul unitare de pensii publice nu reglementeaza cumulul pensiei anticipate cu referire la fiecare categorie de venituri.

"O persoana pensionar anticipat poate acumula pensia cu un PFA?"


In ceea ce priveste posibilitatea pensionarului anticipat sa realizeze venituri in calitate de persoana fizica autorizata mentionam ca, potrivit art. 118 alin.(1^2) din Legea 263/2010 a sistemului public de pensii, in sistemul public de pensii astfel cum a fost modificat prin Legea 217/2017, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.


IMPORTANT:

Astfel, textul de lege citat nu distinge dupa cum pensionarii beneficiaza de pensie la limita de varsta, anticipata sau de invaliditate, astfel incat, apreciem ca veniturile din activitati independente realizate persoana fizica autorizata pot fi cumulate cu pensia anticipata.

Mai mult, conform art. 114 alin.(1) lit. b) din acelasi act normativ, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II;


Astfel, plata pensiei anticipate se suspenda daca beneficiarul acesteia realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.


Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sunt prevazute la art. 6 pct IV ceea ce intareste convingerea ca, veniturile din activitati independente (in aceasta categorie se incadreaza si veniturile realizate in calitate de persoana fizica autorizata) pot fi cumulate cu pensia anticipata.

Potrivit noi legi, Legea nr. 127 din 8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019 cu intrare in vigoare la 1 septembrie 2021, nu exista o alta prevedere.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cumulul pensiei anticipate cu venituri din activitati independente. ATENTIE la aceste detalii!":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".