Cu toate acestea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea este de parere ca tara nu poate creste cu 5% pe an, avand in vedere ca productivitatea si forta de munca au fost intens afectate si in perioada de dupa criza financiara.
"O sa spuneti de ce nu putem creste noi astazi cu 5% pe an? Ce ne impiedica? Haideti sa ne uitam la cei trei factori de productie care intra in componenta produsului intern brut. Cei trei factori sunt capitalul, forta de munca si productivitatea sau asa numita productivitate totala a factorilor. Toti trei factorii post-criza au suferit pierderi, involutii (...)", a explicat Valentin Lazea, potrivit Agerpres.
Forta de munca, in scadere ca urmare a prabusirii natalitatii
Lazea a amintit si de faptul ca in perioada 2004-2008 forta de munca nou intrata in campul muncii, la implinirea varstei de 18 ani, se situa, in medie, la 365.000 oameni anual.
Intre anii 2009-2015 forta de munca s-a redus la 250.000 oameni per an, ca urmare a prabusirii natalitatii dupa 1990, alt factor important.
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Nu in ultimul rand, economistul a mai adus aminte de alt aspect vital: calitatea sistemului educational. Domnia sa e de parere ca productivitatea vine ca o confirmare a unei educatii competente, asa ca Romania ar trebui sa imbunatateasca si acest sistem.