Raspunsul specialistului:
Conform art. I alin. (1) din OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, publicata în Monitorul Oficial nr. 459 din 29 mai 2020, incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, precum si angajatorii ai caror angajati au avut contractele individuale de munca suspendate in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, in perioada starii de urgenta sau alerta, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile ulterioare, de 5.429 lei.
Conditiile pentru a beneficia de decontarea a 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat sunt urmatoarele:
1. angajatorul trebuie sa fi avut salariatii in somaj tehnic cel putin 15 zile in perioada starii de urgenta sau a starii de alerta si sa fi beneficiat fie de indemnizatiile prevazute la art. XI si XV din OUG30/2020, fie de prevederile art. 53 din Codul muncii republicat cu modificarile si completarile ulterioare.
2. angajatorii care vor beneficia de aceasta facilitate au obligatia mentinerii raporturilor de munca pana la data de 31 decembrie 2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri.
3. Perioada pentru care angajatorii beneficiaza de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile ulterioare, este de trei (3) luni pentru perioada 1 iunie – 31 august 2020.
Conform Anexei nr. 3 din Ordinul 457/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevazute de art. II alin. (2) din OUG 92/2020, angajatorul va completa numarul de ore efectiv lucrate iar numarul de ore efectiv lucrate (inclusiv orele aferente concediului de odihna efectuat) nu poate depasi numarul de ore lucratoare din luna pentru care se solicita decontarea conform Registrului general de evidenta a salariatilor.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In concluzie, se va putea solicita decontarea a 41,5% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, pentru partea din luna iunie in care salariatii au avut contractele active, conform programului de lucru stabilit in contractul individual de munca si a raportului per salariat din Registrul general de evidenta a salariatilor.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro