Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Deficitul de forta de munca in Romania ar putea ajunge la 224.000 de persoane in 2026

05 /Oct2023
Deficitul de forta de munca in Romania ar putea ajunge la 224.000 de persoane in 2026
Tags: deficitul de forta de munca in romaniacriza fortei de munca

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste criza fortei de munca din Romania, in contextul in care aceasta pare sa se adanceasca. Concret, deficitul de forta de munca in Romania ar putea ajunge la 224.000 de persoane in 2026, in lipsa unor masuri imediate, comparativ cu un nivel estimat de 145.000 de persoane in 2022.

Aceste afirmatii au fost facute de catre Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres:

"Intervalele pot sa ajunga la dublu in realitate, si asta cumva epiric - spune si mediul de afaceri. 145.000 (de persoane, deficit de forta de munca, n.r.) in niciun caz nu reflecta realitatea pentru ca presiunea este mult mai mare. Varianta extrem de conservatoare este ca in 2026 o sa ne lipseasca 224.000 de persoane - si putem spune ca ele se adauga la cifre oficiale, adica putem sa ajungem usor la 500.000 si chiar 600.000 persoane lipsa in piata muncii. (...) Deficitul de forta de munca in Romania este mare si afecteaza in mod semnificativ capacitatea economiei nationale de a creste pe viitor", a precizat Alex Milcev.

Conform raportului, impactul economic al deficitului de forta de munca, pentru anul 2022, definit precum pierderea de productivitate, este estimat la 4,4 miliarde euro sau echivalentul a 10% din cresterea PIB-ului nominal din anul 2022. Aceasta suma se va dubla pana in 2026 si va ajunge la 9,5 miliarde euro, in lipsa unor masuri.

"Avand in vedere un deficit de forta de munca estimat cuprins intre 145.000 persoane si o productivitate medie a muncii de 30.000 de euro (fara a tine cont de particularitati la nivel de industrie sau profesie), impactul economic al deficitului de munca in ceea ce priveste productivitatea pierduta este de 4,4 miliarde euro in anul 2022. Pana in 2026, impactul economic este estimat sa ajunga la 9,5 miliarde euro", explica autorii studiului.

In plus, din perspectiva veniturilor fiscale catre bugetul de stat, asociate deficitului de munca, autorii studiului remarca un impact de aproximativ 1,1 miliarde euro pentru 2022 care poate ajunge la 2,4 miliarde euro pana in 2026.

Referitor la populatia inactiva, el a subliniat ca Romania are multe persoane care pot munci si pot contribui la dezvoltarea economica Romaniei, dar din diverse motive nu contribuie.

"Din pacate, suntem in varful clasamentului negativ al Uniunii Europene. Suntem locul al doilea dupa Italia, ca procent de populatie inactiva. Am ajuns la 400.000 de persoane, oameni care pot fi in piata muncii si nu sunt. Evident, problema este cum ii reactivam, macar o parte din ei, pentru ca e un bazin de resurse umane foarte, foarte valoros. Foarte interesant este ca ponderea femeilor in acest segment al populatiei inative este de 62%. Din diverse motive - si nu se explica doar prin munca casnica - este vorba si despre educatie, incadrare in munca, perioada post-maternala s.a.m.d.", a mai spus Alex Milcev.

Foarte ingrijorator este faptul ca doi din zece romani cu varsta intre 15 si 24 de ani sunt someri, adica cei care au iesit din liceu sau scoli tehnice sau au terminat poate chiar si facultatea, mai multe poti citi AICI

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Deficitul de forta de munca in Romania ar putea ajunge la 224.000 de persoane in 2026":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".