Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

DELEGAREA - se dispune pe zile calendaristice? Specialistii explica

18 /Mar2025
DELEGAREA - se dispune pe zile calendaristice? Specialistii explica
Tags: delegare zile calendaristiceart 44 codul muncii

Va reamintim ca art. 44 alin. (2) din Codul muncii prevede:

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Iata un studiu de caz relevant prezentat de pe PortalCodulMuncii:

"In cazul in care delegarea expira intr-o zi de vineri, prelungirea se face cu urmatoarea zi lucratoare sau cu urmatoarea zi calendaristica?"


Raspunsul specialistilor: 

Astfel, delegarea se dispune pe zile calendaristice iar salariatul delegat are dreptul la indemnizatie de delegare pe durata in care este delegat. Mai mult, salariatul delegat are dreptul la diurna pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. Este firesc sa fie asa cata vreme unul dintre scopurile diurnei este de a acoperi cheltuielile de hrana. Or, salariatul are nevoie de hrana si in zilele nelucratoare nu doar in cele lucratoare.

Totodata, nu exista nicio reglementare legala in care sa se mentioneze interzicerea acordarii diurnei in zilele nelucratoare.


Spre exemplu, presupunand ca un salariat este delegat de joi pana marti, el are dreptul la diurna pe toata perioada inclusiv pentru zilele de sambata si duminica.

In concluzie, salariatul in cauza are dreptul la diurna neimpozabila pentru perioada in care a fost delegat. Drepturile salariatiilor reprezinta obligatii pentru angajatori.

Diurna se cuvine din momentul plecarii si pana la momentul revenirii cu conditia ca ultima zi de delegare sa aiba minimum 12 ore.

Daca avem in vedere delegarea interna, conform art. 1 alin. (5) si (6) din HG 714 din 13 septembrie 2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului:

(5) Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
(6) Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare.

IMPORTANT!

Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>


Daca ne referim la delegarea externa, conform art. 7^1 alin. (1) din HG 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:

a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
(2) Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
(3) Conducerea ministerelor si celorlalte unitati trimitatoare este obligata sa ia masurile necesare ca deplasarea personalului sa aiba loc, pe cat posibil, fara intreruperea calatoriei.

Asadar, delegarea dureaza din momentul in care salariatul pleaca si pana revine avandu-se in vedere zilele calendaristice si nu zilele lucratoare.

Un raspuns oferit martie 2025, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "DELEGAREA - se dispune pe zile calendaristice? Specialistii explica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".