Delegarea de semnatura se face de catre reprezentantul legal prin decizie interna.
Iata un studiu de caz relevant, prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Cine poate semna din partea angajatorului contractul individual de munca, actul aditional, decizia de incetare intr-o societate pe actiuni cu puncte de lucru in tara? Directorul general numit in functie de catre Consiliul de Administratie poate delega dreptul de semnatura catre Administrator punct de lucru/Director magazin?"
Raspunsul specialistilor:

Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Fiind vorba de o societate trebuie consultat si actul constitutiv/statutul acesteia care ar putea contine si prevederi cu privire la modul in care este posibila/se face delegarea. Astfel, in mod particular, referitor la Directorul general numit in functie de catre Consiliul de Administratie, nu putem sa exprimam o opinie daca poate sau nu sa delege dreptul de semnatura deoarece aceste aspecte tin de statutul societatii pe actiuni si de mandatul pe care Directorul general l-a primit de la Consiliul de Administratie.
Delegarea reprezinta o imputernicire pe care un angajat o primeste pentru a actiona in numele celui care a dat imputernicirea si astfel, persoana care primeste delegarea trebuie sa dispuna de toate cunostintele si calitatile necesare indeplinirii celor stabilite prin actul de delegare si de asemenea trebuie sa fie de acord cu aceasta delegare.
Lucrarea pe stick contine 160 de formulare editabile, absolut necesare si obligatorii prin lege!
Toate documentele sunt redactate de profesionisti in domeniul juridic, iar dumneavoastra trebuie doar sa le completati (ceea ce dureaza doar cateva minute/formular).
BONUS! In plus, veti primi 43 de documente editabile in domeniul salarizarii CADOU, detalii AICI >>>
Limitele delegarii se stabilesc chiar prin actul de delegare, mentionandu-se in acesta categoriile de documente care pot fi semnate de persoana imputernicita.
Este recomandabil ca in continutul actului de delegare sa se precizeze si termenul pentru care se face delegarea. La expirarea termenului, daca reprezentantul legal doreste, printr-o noua decizie, aceasta poate fi prelungita pentru aceeasi persoana sau acordata unei alte persoane.
Un alt aspect pe care puteti sa il luati in considerare ar fi si acela de a mentiona in fisa postului persoanelor care primesc drept de semnatura faptul ca este delegat sa semneze contractele de munca, acte aditionale, alte documente, mai ales daca exista o rubrica in fisa postului referitoare la limite de competente sau delegare de competente.
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.