Raspunsul specialistului:
Codul muncii reglementeaza doar obligarea salariatului de a restitui cheltuielile cu formarea sa profesionala suportate de angajator daca demisioneaza anterior perioadei in care s-a obligat prin act aditional sa nu demisioneze. In acest caz trebuie sa aiba loc o formare profesionala a salariatilor cu privire la care angajatorul a suportat niste cheltuieli, iar salariatul sa se fi obligat prin act aditional sa nu demisioneze o perioada expres mentionata.
Salariatul nu se poate obliga prin contract individual de munca/act aditional sa restituie angajatorului o parte din salariu in cazul in care si-ar da demisia anterior unei anume date stabilite cu angajatorul. nu isi dea demisia avand in vedere principiul libertatii muncii reglementat de art. 3 din Codul muncii.
Inserarea unei clauze in contractul individual de munca prin care salariatul s-ar obliga sa nu demisoneze constituie o incalcare a principiului libertatii muncii salariatul avand dreptul sa demisioneze oricand doreste fara a putea sa fie obligat sa restituie angajatorului o parte din salariu.
Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
40 Modele de Regulament Intern
Prin urmare, o clauza prin care salariatul s-ar obliga sa nu demisioneze sub sanctiunea suportarii cheltuielilor efectuate de angajator pentru angajare ar fi o clauza nula intrucat salariatul ar renunta la un drept al sau recunoscut de lege, acela de a demisiona oricand fara sanctiuni pecuniare. O astfel de clauza ar putea atrage raspunderea contraventionala a angajatorului in baza art. 260 alin. (1) lit. d) din Codul muncii (amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei).
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro