Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Deplasarea soferilor si dreptul la diurna - cum se stabileste? Specialistii explica

24 /Iul2024
Deplasarea soferilor si dreptul la diurna - cum se stabileste? Specialistii explica
Tags: deplasare soferi diurnadetasarea transnationalaacordare diurna

"O societate cu sediul in Romania are angajati (soferi) pe teritoriul intracomunitar. Acestia au dreptul la diurna?

Mentionam ca ei locuiesc acolo, nu exista transport din Romania in UE, ci doar transport in cadrul UE. Daca au dreptul la diurna, va rugam sa ne spuneti care este suma neimpozabila/zi si ce documente trebuie completate in acest sens."



Raspunsul specialistilor:

In situatia in care soferii din situatia expusa isi desfasoara activitatea efectuand curse in alte state din UE fiind angajati in Romania si platiti de angajatorul roman ca urmare a unui contract de prestari servicii incheiat cu o entitate din alt stat membru UE consider ca acestia sunt detasati transnational.

Detasarea transnationala presupune declararea in platforma IMI. Aceasta platforma se gaseste aici: https://www.postingdeclaration.eu/landing.

De asemenea, aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor:

  • care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
  • cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, VEZI AICI >>>

 


Angajatorul trebuie sa obtina si documentul portabil A1 de la Casa Nationala de Pensii Publice pentru ca, contributiile sociale sa fie platite in Romania.

Totodata, angajatorul trebuie sa acorde soferilor remuneratia minima din fiecare stat membru UE in care presteaza activitate corespunzator timpului de lucru din statul respectiv.

Daca soferii sunt detasati transnational si sunt indeplinite conditiile pentru aceasta detasare, se poate acorda acestora indemnizatiei de detasare transnationala iar aceasta indemnizatie are regimul fiscal al diurnei.
 
Daca angajatorul nu obtine documentul portabil A1 ori nu acorda soferilor remuneratia minima, ori nu-i declara in plaforma IMI exista un risc de reincadrare a diurnei de organele fiscale.
 
In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei de detasare transnationala, conform art. 76 alin. (2) lit. k), 76 alin. (4) lit. h) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale:

- indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
 
Astfel, la stabilirea indemnizatiei de detasare transnationala  maxime neimpozabile se efectueaza doua calcule:

2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3: numarul de zile lucratoare.


Se compara cele doua rezultate iar rezultatul mai mic reprezinta diurna zilnica neimpozabila. Rezulta ca la stabilirea plafonului zilnic neimpozabil se iau in calcul zilele lucratoare ale lunii in caare are loc deplasarea conform celor de mai sus.
 
Exemplu

Deplasare in luna august 2024 in Germania de un sofer incadrat cu salariul de baza brut de 3.700 lei.
 
Luna august = 21 zile lucratoare 


Calcul nr. 1
 
Diurna stabilita pentru deplasarea personalului institutiilor publice in Germania este de 35 Euro/zi.  Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 87,5 Euro/zi.
 
87,5 Euro x 5 Euro = 437,5 lei
 
Calcul nr. 2
 
3.700  x 3/21 = 528,5  lei, unde 21 reprezinta zilele lucratoare din luna august.
 
Se compara cele doua rezultate. Suma mai mica reprezinta diurna maxima neimpozabila.
 
Rezulta ca, in luna august, soferul poate beneficia de indemnizatie de detasare transnationala neimpozabila in cuantum de 437,5 lei/zi.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Deplasarea soferilor si dreptul la diurna - cum se stabileste? Specialistii explica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".