Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Iata un studiu de caz relevant in acest sens, conform PortalCodulMuncii:
"Va rugam sa ne ajutati in urmatoarea speta: Angajatii unei companii au suferit pierderea unor bunuri personale: genti, telefoane, ochelari, chei de la masina, in urma prabusirii planseului ca urmare a unor lucrari neautorizate efectuate de catre proprietarul cladirii care este alta entitate decat angajatorul. Angajatorul doreste sa compenseze in bani aceste pierderi ale salariatilor, urmand ca ulterior sa le recupereze de la proprietarul spatiului ca despagubire. Cum/sub ce forma poate sa acorde angajatorul aceste sume catre salariati?"
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Raspunsul specialistilor:
Astfel, angajatorului ii revine obligatia de a-i despagubi pe salariati fie de bunavoie, fie obligat de instanta de judecata.
Trebuie sa existe dovezi ale existentei bunurilor in spatiile respective precum si dovezi ale detinerii bunurilor de catre salariati si a valorii acestora.
Toate aceste elemente trebuie sa fie cuprinse intr-o expertiza privind constatarea pagubelor salariatilor eventual expertiza sa fie intocmita de un expert judiciar ori angajatorul sa numeasca o comisie care sa intocmeasca un proces verbal de constatare.
Desi despagubirea de bunavoie este posibila, recomand ca aceasta sa fie stabilita de instanta de judecata in primul rand pentru a nu avea probleme cu organele fiscale care pot reconsidera sumele acordate salariatilor in venituri salariale daca considera ca nu exista dovezile necesare.
De asemenea, pot exista probleme cand angajatorul il va chema in judecata pe proprietar.
Eu va sfatuiesc sa procedati asa: sa existe expertiza sau procesul verbal privind dovezile la care am facut referire mai sus precum si celelalte dovezi privind caderea planseului, salariatii il cheama in judecata pe angajator sa le plateasca sumele respective printr-o actiune comuna, in cadrul aceluiasi proces angajatorul il cheama in garantie pe proprietar ori in cadrul unui proces distinct. In cadrul procesului intentat de salariati angajatorul poate sa recunoasca pretentiile salariatilor.
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, DETALII AICI >>>
Desigur, despagubirea poate avea loc si pe cale amiabila insa cu riscurile de mai sus.
Toate aceste aspecte trebuie sa le discutati cu un avocat/consilier juridic pentru pregatirea cererii de chemare in judecata si a documentelor pe care se va intemeia cererea, dar in primul rand pentru a gasi cea mai buna strategie.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.