Raspunsul specialistului:
Conform art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii.
Art. 49 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Art. 47 alin. (1) din acelasi Cod prevede ca, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
Prin urmare, in perioada detasarii salariatul este platit de angajatorul la care este detasat. Angajatorul de la care este detasat salariatul nu are niciun temei sa il plateasca pe salariat avand in vedere ca salariatul nu presteaza munca pentru acest angajator. Mai mult, contractul de munca incheiat cu angajatorul care il detaseaza pe salariat este suspendat.
Angajatorul care il detaseaza pe salariat are obligatia sa il plateasca pe salariat in baza art. 47 alin. (4) din Codul muncii, daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat. Insa, in acest caz angajatorul care l-a detasat pe salariat nu face o plata in numele sau ci in numele angajatorul la care l-a detasat pe salariat putand sa isi recupereze banii de la acest angajator.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
detasare, Codul muncii, detasat, suspendat