Raspunsul specialistului:
Conform art. 47 alin. (2) din Codul muncii, pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
Astfel, in primul rand angajatorul la care salariatul este detasat are obligatia sa-i acorde acestuia drepturile mai favorabile. Angajatorul la care salariatul este detasat va compara drepturile pe care le acorda salariatilor din societatea sa cu drepturile de care beneficiaza salariatul la angajatorul care il detaseaza. Va stabili astfel drepturile ce-i sunt mai favorabile salariatului si le va acorda acestuia. Veniturile salariale astfel acordate vor fi declarate de angajatorul la care salariatul a fost detasat in formularul 112.
Societatea la care salariatii sunt detasati trebuie sa detina documentele detasarii.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In practica, de regula, in cazul unei detasari are loc un schimb de adrese intre cei doi angajatori. Primul angajator precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cel de al doilea angajator transmite raspunsul sau, nominalizand,de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.
Este de preferat ca intelegerea intre cei doi angajatori sa faca obiectul unui acord care sa cuprinda drepturile si obligatiile rezultate din actul detasarii, care trebuie adus la cunostinta salariatului.
Potrivit art. 46 alin. (1) din Codul muncii, detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca in mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Pe perioada de cel mult un an, angajatorul emite decizia de detasare. In baza acestor documente, salariatul isi desfasoara activitatea la angajatorul la care a fost detasat fara a incheia cu acest angajator un contract individual de munca.
Astfel, angajatorul la care salariatul este detasat trebuie sa detina: adresele si acordul la care am facut referire mai sus precum si decizia de detasare emisa de angajatorul care l-a detasat pe salariat. In plus, daca detasarea a depasit termenul de 1 an trebuie sa existe acordul salariatuluil. Angajatorul care l-a detasat pe salariat trebuie sa prezinte angajatorului la care salariatului este detasat dovada inregistrarii in Revisal a detasarii si a suspendarii contractului individual de munca. Toate aceste documente vor fi pastrate intr-un dosar ce va fi pus la dispozitia inspectorilor de munca in cazul unui control.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro