Raspunsul specialistului:
Angajatorul roman trebuie sa intocmeasca o declaratie pentru institutia competenta din statul german nu pentru inspectoratul teritorial de munca din Romania.
Nu exista o prevedere legala prin care angajatorul roman sa fie obligat sa declare inspectoratului teritorial de munca faptul ca detaseaza salariati in alte state membre UE.
O astfel de obligatie este stabilita de art.7 din Normele Metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei pentru angajatorii care detaseaza salariati in Romania din alte state membre UE.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Astfel, aceasta prevedere legala stabileste ca intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in anexa la prezentele norme, in limba romana, cu minimum o zi lucratoare inaintea inceperii activitatii.
La art. 3 lit. a) din Lege sunt prevazute intreprinderile stabilite pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul Romaniei salariati cu care au stabilite raporturi de munca in conditiile prevazute la art. 5 alin. (1);
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro