Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Detasare transnationala. Procedura si etape concrete

08 /Iun2020
Tags: detasare transnationaladocument portabil a1revisal 2020

Care e diferenta dintre detasarea transnationala si delegarea in baza documentului portabil A1? Ce etape implica fiecare procedura?

Raspunsul specialistului:



Legea 16/2017 a detasarii transnationale reglementeaza trei cazuri de detasare transnationala in alte state membre UE:

1. Detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele angajatorului si subcoordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si angajatorul care face detasarea.

2. Detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.

3. Punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Totodata, Legea nr. 16/2017 in forma in care a fost modificata prin Legea nr. 172/2020 defineste salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei ca fiind salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care, pe o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru UE sau al Spatiului Economic European, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul sau, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pe perioada executarii contractului incheiat cu angajatorul din celalalt stat membru.  



Astfel, atunci cand salariatul se deplaseaza pe teritoriul unui stat membru UE sau al Spatiului Economic European, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul sau, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene in unul dintre cazurile mai sus mentionate, deplasarea se incadreaza la detasare transnationala.

Daca o deplasare nu se incadreaza la pct. 2 si 3, aceasta se incadreaza la pct. 1 daca deplasarea salariatilor are la baza un contract incheiat intre angajatorul roman si angajatorul din celalalt stat.

Nu exista delegare cu documentul portabil A1. Acest document se elibereaza doar pentru detasarea transnationala.
In cazul detasarii transnationale, pasii de urmat sunt: informarea salariatului cu privire la elementele obligatorii prevazute de lege, consultarea legislatiei statului in care se deplaseaza salariatul cu privire la remuneratia minima pe care angajatorul are obligatia sa o plateasca salariatului dar si cu privire la alte obligatii, negocierea cu salariatul a drepturilor acestuia pe perioada detasarii transnationale pornind de la drepturile minime obligatorii, incheierea actului aditional la contractul individual de munca, obtinerea documentului portabil A1, inregistrarea in Revisal cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii in statul in care se deplaseaza salariatul, indeplinirea obligatiilor stabilite de legislatia din statul membru in care urmeaza sa desfasoare activitate salariatul.

In functie de situatia concreta, poate rezulta necesitatea parcurgerii si a altor pasi.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasare transnationala. Procedura si etape concrete":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
bufff
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".