Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Documentele pe care le-ati enumerat sunt cele in baza carora salariati sunt asigurati in Germania inclusiv la sistemul de sanatate.
Documentul portabil A1 se obtine in baza Regulamentului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si pentru Elvetia).
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din acest Regulament, sub rezerva articolelor 12-16: (a) persoana care desfasoara o activitate salariatul sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
Astfel, Regulamentul stabileste regula potrivit careia contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
De la aceasta regula sunt reglementate doua exceptii: detasarea transnationala si pluriactivitatea. Aceste exceptii se stabilesc pe baza de document portabil A1.
Daca angajatorul obtine documentul portabil A1, in baza acestuia, salariatul va solicita documentul protabil S1 de la casa de sanatate. Totodata, in baza documentului portabil A1, angajatorul plateste contributiile sociale in Romania iar salariatul este asigurat in Germania in baza contributiilor sociale platite in Romania.
In situatia in care angajatorul nu obtine documentul portabil A1, contributiile sociale se platesc in Germania avand in vedere prevederile mai sus citate din art. 11 alin. (3) lit. a) precum si prevederile art. 21 din Regulamentul 987/2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Text cu relevanta pentru SEE si Elvetia):
Articolul 21
Obligatiile angajatorului
(1) Un angajator care isi are sediul social sau reprezentanta in afara statului membru competent este obligat sa respecte toate obligatiile stabilite de legislatia aplicabila angajatilorsai, mai ales obligatia de a achita cotizatiile prevazute in acea legislatie, ca si cand sediul sau social sau reprezentanta sa s-ar afla in statul membru competent.
(2) Angajatorul care nu are o reprezentanta in statul membru a caruilegislatie este aplicabila poate cadea de acord cu angajatul ca acesta din urma sa poata indeplini obligatiile angajatorului in numele sau in ceea ce priveste plata cotizatiilor, fara a aduce atingere obligatiilor de baza ale angajatorului. Angajatorul face cunoscuta o astfel de intelegere institutiei competente din respectivul stat membru.
Prin urmare, in lipsa documentului portabil A1, salariatul va fi asigurat in Germania in baza contributiilor sociale pe care angajatorul roman este obligat sa le plateasca in Germania.
Daca nu se obtine documentul portabil A1 nu este posibil sa se plateasca contributii sociale in Romania in timp ce salariatul presteaza activitate in Germania.
Cu alte cuvinte, situatia descrisa in intrebare este posibila doar daca angajatorul desi nu obtine documentul portabil A1, nu isi indeplineste obligatiile de plata a contributiilor sociale in Germania.
Neplata contributiilor sociale in Germania atrage nu doar raspunderea angajatorului pentru asigurarea de sanatate a salariatului, dar si raspunderea contraventionala si chiar penala a angajatorului, in functie de situatie.
Un raspuns valabil la data de 21.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>