Aceste noi reglementari se aplica si angajatorilor din domeniul privat pentru ca diurna nu intra in baza de calcul al impozitului si contributiilor sociale daca angajatorul respecta regulile legale prevazute de HG nr. 714/2018.
Salariatii mobili pot sa beneficieze de diurna? Ce regim juridic si fiscal are indemnizatia de mobilitate? Ce trebuie sa faca un angajator pentru a nu risca reincadrarea diurnei in venituri salariale impozabile si taxabile cu contributii sociale?
...la toate aceste intrebari si multe altele vei gasi raspunsul AICI >>>
"O societate ce plaseaza personal (caen 7820), atat in tara cat si in strainatate poate acorda diurna salariatilor plasati? In ce conditii si ce natura va avea diurna?"
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal arata ca indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit in urmatoarele limite:
(a) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(b) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Aflati raspunsurile complete si 100% profesioniste parcurgand lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate >>>
ATENTIE!
Art. 142 lit. g) din Codul fiscal, prevede ca NU intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care nu depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Astfel cum se poate observa este neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale diurna acordata salariatilor in cuantum de 2,5 ori nivel stabilit pentru institutii publice pe perioada delegarii si a detasarii.
IMPORTANT!
Salariatul temporar nu poate beneficia de diurna neimpozabila intrucat salariatului temporar nu ii este modificat locul muncii stabilit in contractul individual de munca prin delegare/detasare ci locul muncii este cunoscut de la incheierea contractului de munca temporara ca fiind la utilizator. In aceste conditii, intrucat nu ne aflam in prezenta unei detasari, salariatul temporar nu are dreptul la diurna neimpozabila.
...mai multe detalii si raspunsurile expertilor pe PortalCodulMuncii >>>