Beneficiarul de lucrari, denumit in continuare beneficiar reprezinta persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.
Zilierii vor presta activitati cu caracteri ocazional, acestea fiind activitatile care se desfasoara in mod intamplator, sporadic sau accidental, care nu au caracter permanent.
Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri prevede faptul ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Mai mult, durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
De asemenea, legea prevede faptul ca zilierii minori pot lucra 6 ore pe zi insa nu mai mult de 30 de ore pe saptamana. Mai mult, zilierii minori nu vor efectua activitate pe timpul noptii.
Important de retinut! Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
"Zilierul minor poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional la implinirea varstei de 16 ani. Prin exceptie, minorul cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate dezvoltarea si sanatatea personala.", prevede Legea nr. 52 din 2011.