Din punctul de vedere al continutului, decizia de concediere colectiva trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
- identitateapartilor: datele de identificare ale angajatorului (cu mentionarea denumirii/numelui, sediului/domiciliului, numelui si functiei reprezentantului legal al persoanei juridice), precum si ale salariatului (numele si prenumele acestuia, functia, locul de munca);
- motivarea deciziei:
- motivarea in fapt: motivele care determina concedierea trebuie prezentate in detaliu in cuprinsul deciziei de concediere.
Motivele de fapt ale concedierii colective sunt mentionate in cuprinsul art. 65 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, constand in desfiintarea efectiva, dintr-o cauza reala si serioasa a mai multor locuride munca, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana salariatilor afectati de concediere.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In cuprinsul deciziei de concediere colectiva trebuie motivata masura concedierii si prezentate conside- rentele acesteia, care dovedesc ca desfiintarea locurilor de munca este efectiva, posturile respective fiind desfiintate din structura angajatorului (din organigrama si statul de functii), ca masura este determinata de o cauza reala, care are un caracter obiectiv, adica e independent de buna sau reaua-credinta a angajatorului, precum si de o cauza serioasa, adica este impusa de necesitatile evidente, care fac imposibila continuarea activitatii la un loc de munca fara pagube pentru angajator, excluzandu-se din categoria pagubelor plata salariului acestuia.
- Motivarea in drept: temeiul juridical concedierii collective il constituie art. 68 alin.(1), coroborat cu art. 65 din Codul muncii;
- Durata preavizului: este obligatorie mentionarea duratei preavizului, data de la care acesta a fost acordat si data la care se implineste termenul de preaviz stability cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare si a contractului colectiv de munca aplicabil in speta.
Este important ca durata preavizului sa respecte dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil in speta, deoarece, de regula, prin contractele colective se stabilesc drepturi superioare celor recunoscute de dispozitiile legale in vigoare.
Cititi continuarea aici!
Cititi continuarea aici!