Raspunsul specialistului:
Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal ajutoarele pentru nastere nu sunt venituri impozabile daca se acorda astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Prin urmare, din punct de vedere fiscal, trebuie sa se reglementeze prin regulamentul intern sau contractul de munca acordarea ajutorului de nastere. Se poate mentiona inclusiv luna in care se acorda ajutorul ca fiind luna nasterii. Din alte puncte de vedere nu este nicio problema ca ajutorule de nastere sa fie acordat in luna nasterii. Insa, acest ajutor nu se mentioneaza in adeverinta eliberata salariatilor pentru obtinerea indemnizatiei intrucat veniturile neimpozabile nu intra in baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Conform art. 3 din OUG 111/2010:
(1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, veniturile din salarii Å?i asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 70, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Astfel, veniturile neimpozabile precum ajutorul de nastere nu se mentioneaza in adeverinta pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.