Mai exact, potrivit acestei facilitati, sunt scutite de la impozitul pe venit, CAS si CASS sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca.
"Doar 8% dintre participanti au spus ca modificarile nu le sunt utile, in vreme ce 38% inca le analizeaza pentru a vedea pe care dintre acestea le pot aplica. Dintre noile prevederi introduse cu prilejul acestor modificari, 67% dintre respondenti spun ca pot beneficia de facilitatile fiscale pentru angajatii care aplica telemunca, 17% de consolidarea fiscala, iar 8% de masura privind ajustarea TVA pentru creantele neincasate de la beneficiari persoane fizice", arata comunicatul PwC Romania, transmis Agerpres.
Facilitatea fiscala din acest an privind angajatii in telemunca ofera angajatorilor posibilitatea de a acorda sume angajatilor pentru sustinerea cheltuielilor pe care le au cu locul din care desfasoara activitatea, respectiv cheltuieli cu utilitati sau pentru achizitia de echipamente de birou.
Aceste sume trebuie sa fie stabilite prin contractul de munca in limita unui plafon lunar de 400 de lei si pot fi acordate fara prezentarea de documente justificative, in functie de numarul de zile pe care angajatul le efectueaza in telemunca.
Conform aceleiasi surse, o noua modificare a Codului fiscal vizeaza “consolidarea impozitului pe profit pentru grup, prin care profitul consolidat se compenseaza cu pierderile grupului”, iar masura poate fi implementata de un grup fiscal daca este indeplinita conditia de 75% detinere directa sau indirecta, pe o perioada de un an anterioara consolidarii.
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, masura se poate aplica fie daca societatile se detin intre ele, fie daca o persoana fizica romana detine 75% din amandoua, fie daca sunt detinute de o persoana dintr-un stat cu care Romania are tratat de dubla impunere. Grupul fiscal poate fi constituit doar din persoane juridice romane sau cu sediul social in Romania, iar perioada de aplicare a masurii este 5 ani, incepand cu anul fiscal urmator depunerii cererii. Astfel ca, desi intra in vigoare in 2021, consolidarea fiscala poate fi aplicata efectiv din 2022.