Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ghid obligatoriu pentru orice angajat - multi nici nu isi cunosc drepturile!

21 /Aug2024
Ghid obligatoriu pentru orice angajat - multi nici nu isi cunosc drepturile!
Tags: ghid obligatoriu pentru orice angajatghid angajatighidul angajatului

Ce drepturi au salariatii? Ce trebuie sa stie pentru a-si proteja drepturile? Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi ca salariat, iar acum esti pe cale sa descoperi.

Problema este ca nu ai avut parte pana acum de o initiere in legislatia muncii. O initiere care sa iti arate ca nu esti pur si simplu la dispozitia angajatorului, supus capriciilor acestuia, si ca exista limite care nu pot fi depasite.

Lucrarea noastra iti ofera aceasta initiere si te familiarizeaza in mod profesionist cu drepturile tale. Iata in continuare cateva exemple de astfel de drepturi:

Dreptul 1

Salariatele gravide incepand cu luna a V-a de sarcina si cele care alapteaza NU pot fi trimise in deplasare, adica la o alta locatie, in vederea indeplinirii unor sarcini de serviciu, detalii AICI >>>

Dreptul 2

Fiecare angajat are dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. Niciun angajat nu va fi sanctionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare sau prelungirea raporturilor de munca, din cauza ca a fost supus sau ca a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca.

Dreptul 3

In cazul in care un angajat urmeaza sa fie concediat pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea sa profesionala.

Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau 

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! este de fapt extrem de diversa si de utila, deoarece abordeaza o multime de subiecte de mare interes pentru tine si care vizeaza, de exemplu:

  • tipurile de concedii de care poti beneficia
  • clauze speciale in contractul de munca
  • egalitatea de sanse si tratament
  • perioade in care nu poti fi concediat, detalii AICI >>>
  • platile compensatorii in cazul concedierii
  • protectia avertizorilor

gestionarea cazurilor de discriminare/hartuire etc.

Stiai ca...

1) ...daca angajatorul iti cere sa indeplinesti o anumita sarcina, e obligatoriu ca aceasta sa fie trecuta in fisa postului tau? Daca nu este, poti refuza fara probleme. Refuzul tau nu constituie abatere disciplinara, nu poti fi sanctionat in niciun fel.

2) ...este complet interzis ca angajatorul sa iti retina sume din salariu, pe motiv ca i-ai produs un prejudiciu? Orice astfel de retinere poate fi dispusa doar de o instanta judecatoreasca, altfel este un furt,  DETALII AICI >>>

3) ...daca doresti sa iti dai demisia, aceasta nu trebuie aprobata de angajator? Demisia este un act unilateral, angajatorul doar ia la cunostinta. Si nici nu iti poate pune conditii, cum ar fi sa iti gasesti un inlocuitor sau sa finalizezi un anumit proiect.

4) ...nu poti fi concediat cu una-cu doua? Concedierea, indiferent de motiv, este un proces foarte complicat si foarte riguros pentru angajator. De exemplu, simpla omitere a unor mentiuni din decizia de concediere duce, fara niciun fel de discutii, la anularea acesteia.

Am putea continua aceasta lista mult timp...

Si asta deoarece legislatia muncii este destul de generoasa cand vine vorba despre drepturile tale, ale angajatului, si iti ofera o multime de parghii legale pentru a contracara orice abuz din partea angajatorului. Intrebarea este:

Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, DETALII AICI >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ghid obligatoriu pentru orice angajat - multi nici nu isi cunosc drepturile!":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".