Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Imbunatatirea conditiilor de munca pentru persoanele care lucreaza prin intermediul platformelor digitale

13 /Dec2021
Imbunatatirea conditiilor de munca pentru persoanele care lucreaza prin intermediul platformelor digitale
Tags: conditii de muncatelemunca europaplatforme digitale de munca

Comisia Europeana a propus un set de masuri pentru imbunatatirea conditiilor de munca in ceea ce priveste lucrul pe platforme si pentru sprijinirea cresterii durabile a platformelor digitale de munca din UE.

Noile norme vor garanta ca persoanele care lucreaza prin intermediul platformelor digitale de munca se pot bucura de drepturile in materie de munca si de beneficiile sociale care le revin. Acestea vor beneficia, de asemenea, de protectie suplimentara in ceea ce priveste utilizarea gestionarii algoritmice (si anume, sisteme automatizate care sprijina sau inlocuiesc functiile manageriale la locul de munca). Un set comun de norme ale UE va oferi o securitate juridica sporita, permitandu-le astfel platformelor digitale de munca sa beneficieze pe deplin de potentialul economic al pietei unice si de conditii de concurenta echitabile.

In cadrul pachetului, Comisia prezinta:

O comunicare prin care se stabilesc abordarea si masurile la nivelul UE in materie de lucru pe platforme. Masurile sunt completate de actiuni pe care autoritatile nationale, partenerii sociali si alti actori relevanti ar trebui sa le intreprinda la nivelul lor. Comunicarea urmareste, de asemenea, sa puna bazele activitatii privind viitoarele standarde globale pentru lucrul de inalta calitate pe platforme;

O propunere de directiva privind imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucrul pe platforme. Propunerea include masuri pentru a stabili in mod corect statutul profesional al persoanelor care lucreaza prin intermediul platformelor digitale de munca si noi drepturi atat pentru lucratori, cat si pentru persoanele care desfasoara o activitate independenta in ceea ce priveste gestionarea algoritmica;
Un proiect de orientari care clarifica aplicarea legislatiei UE in domeniul concurentei in cazul contractelor colective de munca ale persoanelor care desfasoara o activitate independenta fara angajati si care doresc sa isi imbunatateasca conditiile de munca. Orientarile includ persoanele care lucreaza prin intermediul platformelor digitale de munca.
Directiva privind imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucrul pe platforme

Statut profesional

Directiva propusa urmareste sa asigure faptul ca persoanelor care lucreaza prin intermediul platformelor digitale de munca li se acorda statutul profesional legal corespunzator cu conditiile lor reale de munca. Aceasta ofera o lista de criterii de control pentru a stabili daca platforma este un „angajator”. In cazul in care platforma indeplineste cel putin doua dintre aceste criterii, se presupune ca, din punct de vedere juridic, este un angajator. Prin urmare, persoanele care lucreaza prin intermediul acestor platforme ar beneficia de drepturile sociale si de munca care decurg din statutul de „lucrator”. Pentru cei care sunt reclasificati ca lucratori, acest statut inseamna dreptul la un salariu minim (acolo unde exista), la negocieri colective, la timp de lucru si la protectia sanatatii, dreptul la concediu platit sau un acces mai bun la protectia impotriva accidentelor de munca, la prestatii de somaj si de boala, precum si la pensii pentru limita de varsta de tip contributiv. Platformele vor avea dreptul de a contesta sau de a „respinge” aceasta clasificare, precum si sarcina de a dovedi ca nu le revine niciun raport de munca. Criteriile clare pe care le propune Comisia vor oferi platformelor o mai mare securitate juridica, vor reduce costurile de judecata si vor facilita planurile de afaceri.


Propunerea Comisiei va asigura o mai mare transparenta in ceea ce priveste platformele, clarificand obligatiile existente de a declara munca la autoritatile nationale si solicitand platformelor sa puna la dispozitia autoritatilor nationale informatii esentiale cu privire la activitatile lor si la persoanele care lucreaza prin intermediul lor.

In comunicarea sa intitulata „Conditii de munca mai bune pentru o Europa sociala mai puternica: valorificarea deplina a beneficiilor digitalizarii pentru viitorul muncii, Comisia invita statele membre, partenerii sociali si toti actorii relevanti sa prezinte masuri concrete de imbunatatire a conditiilor de munca in ceea ce priveste lucrul pe platforme. Scopul sau este de a valorifica beneficiile transformarii digitale si de a proteja economia sociala de piata europeana. De asemenea, UE doreste sa conduca prin puterea exemplului si sa contribuie la viitoarele standarde mondiale pentru lucrul de inalta calitate pe platforme. Platformele functioneaza transfrontalier si justifica o abordare de reglementare transfrontaliera.


Propunerea Comisiei de directiva privind imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucrul pe platforme va fi discutata acum de Parlamentul European si de Consiliu. Odata adoptata, statele membre vor avea la dispozitie doi ani sa transpuna directiva in dreptul national.

Proiectul de orientari privind aplicarea legislatiei UE in domeniul concurentei va fi supus unei consultari publice de opt saptamani pentru a colecta feedback de la partile interesate, dupa care orientarile vor fi adoptate de Comisie. Orientarile sunt obligatorii pentru Comisie in ceea ce priveste interpretarea sa ulterioara si asigurarea respectarii normelor UE in materie de concurenta.


Sursa: Consiliul European

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Imbunatatirea conditiilor de munca pentru persoanele care lucreaza prin intermediul platformelor digitale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".