Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Incetare CIM de drept, in cazul unui salariat pensionar - in ce CONDITII se poate prelungi?

04 /Dec2024
Incetare CIM de drept, in cazul unui salariat pensionar - in ce CONDITII se poate prelungi?
Tags: incetare cim de dreptprelungire cim salariat pensionar

Va reamintim ca, potrivit art. 46 din Legea 360/2023:

(1) Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr. 5.

(2) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.

Dar in ce conditii se poate prelungi CIM pentru un salariat pensionar dupa vechea lege? Iata ce ne explica specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Avem un salariat care la data de 09.12.2021 a indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare (a implinit 65 ani). Angajatul a solicitat anual prin cerere, ramanerea in activitate prin prelungirea contractului de munca pe o perioada de maxim 3 ani peste varsta standard de pensionare (cf art 56 (4) Codul Muncii), fara depunerea dosarului de pensionare. La data de 09.12.2024 se implinesc cei 3 ani de prelungire, avand varsta de 68 ani. In continuare, poate beneficia de prevederile art. 46 (2) din Legea 360/2023, optand pentru continuarea activitatii pana la implinirea varstei de 70 de ani?"


Raspunsul specialistilor: 

La art 19 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 360/2023, aprobate prin HG 181/2024 se prevede astfel:

Art. 19
(1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.

Prin urmare, prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024. Ori salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare la data de 09.12.2021. 

In concluzie, acestui salariat nu-i sunt aplicabile prevederile art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023 si in consecinta nu mai poate solicita continuarea raportului de munca pana la implinirea varstei de 70 de ani. La data de 09.12.2024 contractul sau de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii din PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Incetare CIM de drept, in cazul unui salariat pensionar - in ce CONDITII se poate prelungi?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".