Raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului trebuie mentionat faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 65 si 66 din Codul muncii, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia si poate fi individuala sau colectiva.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Totul despre masura CONCEDIERII COLECTIVE!
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
De mentionat faptul ca, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, somajul propriu-zis presupune lipsa unui loc de munca, iar pentru ca salariatul sa fie considerat somer, din punct de vedere al legislatiei somajului, este nevoie ca el sa se inregistreze ca atare la agentia de munca. Un avantaj este obtinerea indemnizatiei de somaj, perioada in care continua si asigurarea la sanatate, insa, cel care a ramas somer nu are automat dreptul la indemnizatia de somaj.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stabileste mai multe situatii in care un somer ar putea cere indemnizatia de somaj. Una din aceste situatii este atunci cand i-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile, adica daca a ramas fara loc de munca din alte motive decat din vina sa.
Astfel, un salariat concediat ar putea avea dreptul la indemnizatia de somaj (conditiile obtinerii acestei indemnizatii fiind si un stagiu de cotizare) .
Prin urmare, daca se desfiinteaza posturile, salariatul concediat care indeplineste si celelalte conditii din Legea somajului, ar putea cere indemnizatia de somaj - insa numai daca s-a inregistrat ca somer.
Art 17 din Legea 76/2002 reglementeaza faptul ca in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, “somerii sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii: …… a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;”
Conform art 34 din legea sus mentionata, somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Totul despre masura CONCEDIERII COLECTIVE!
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.
Totodata, art 38 reglementeaza modul de acordare a indemnizatiei de somaj care se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii contractului individual de munca;
b) incetarii raporturilor de serviciu;
……………………………
……………………………
n) expirarii perioadei de 30 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. c).
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj, o persoana trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:
- domiciliul sau resedinta legala in Romania;
- sa nu aiba un loc de munca din motive independente ;
- sa nu aiba venituri sau sa aiba un venit din activitati autorizate conform legii mai mic decat valoarea indicatorului social de referinta (ISR);
- sa fie apt(a) de munca;
- sa aiba varsta cuprinsa intre 16 ani si varsta legala pentru pensionare;
- sa fie disponibil(a) pentru recrutare si in cautarea activa a unui loc de munca;
- sa se inregistreze la una dintre agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca in a carei zona de activitate are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca a avut ultimul loc de munca sau a obtinut venituri in acea localitate de resedinta;
- sa ceara acordarea indemnizatiei de somaj in maximum 12 luni de cand au incetat raporturile de munca, de serviciu, de mandat etc.
De asemenea, somerii inregistrati la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca trebuie sa fi contribuit la sistemul de asigurari de somaj timp de cel putin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitarii indemnizatiei de somaj.
Aceasta conditie nu se aplica absolventilor unei institutii de invatamant (sau ai unei scoli speciale pentru persoanele cu dizabilitati) care sunt in varsta de cel putin 16 ani si care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca potrivit cu pregatirea profesionala timp de 60 zile de la data absolvirii (criteriu temporar valabil doar pentru prima categorie de absolventi).
In concluzie, din coroborarea textelor de lege sus mentionate, rezulta ca nu exista nicio interdictie pentru salariata careia i-a incetat contractul individual de munca conform art. 65 Codul muncii.- concediere individuala, de a beneficia de indemnizatia de somaj chiar daca urmeaza cursurile unei institutii universitare de invatamant cu taxa.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.