Raspunsul specialistului:
Conform art. 56 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
Astfel, contractul individual de munca incheiat cu salariatul inceteaza de drept in baza art. 56 alin. (1) din Codul muncii, la data incetarii suspendarii contractului individual de munca al titularului.
Raporturile de munca inceteaza de drept in puterea legii la data revenirii la locul de munca al titularei postului.
Nu, HG 905/2017 nu mai prevede asa cum reglementa HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, transmiterea cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Potrivit HG 905/2017 nu mai exista obligatia transmiterii intr-o zi nelucratoare dar, totodata, la un control ITM, inspectorii ar putea verifica daca salariatului, care a transmis inregistrarile in registrul general de evidenta a salariaului, i-a fost respectat repausul saptamanal.
Nerespectarea repausului saptamanal este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei conform art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii.
Conform art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, incetarea contractului individual de munca se transmite cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Inregistrarea incetarii contractului individual de munca la data luarii la cunostinta priveste cazurile de incetare de drept cum este cazul pensionarii, decesului, expirarii duratei contractului, alte cazuri de incetare de drept.
Astfel, daca incetarea contractului individual de munca este o incetare de drept, aceasta incetare poate fi transmisa anterior datei incetarii.
Daca nu este o incetare de drept contractul de munca va inceta in prima zi lucratoare.
Conform Specificatiilor Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor (Revisal) - Data de la care Salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui angajator conform inscrisului din decizia de incetare. Or, data de la care isi inceteaza activitatea este ziua urmatoare ultimei zile de activitate.
Data incetarii contractului individual de munca este prima zi in care salariatul nu presteaza activitate. Astfel, daca ultima zi lucrata este 27.11.2020 data incetarii contractului individual de munca este 02.12.2020.
Conform art. 2554 din Codul civil, daca ultima zi a termenului este o zi nelucratoare, termenul se considera implinit la sfarsitul primei zile lucratoare care ii urmeaza.
Astfel, daca ultima zi in care salariatul presteaza activitate este 27.11.2020, data incetarii contractului individual de munca este prima zi lucratoare, de exemplu, 02.12.2020.
Decizia de incetare se va intocmi cel tarziu la data de 02.12.2020.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro