Cu alte cuvinte, expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata reprezinta o situatie in care contractul individual de munca (CIM) existent inceteaza de drept (art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii).
Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca, independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
Dar cum se va proceda in situatia in care salariata are un CIM determinat, dar se afla in concediu de maternitate?
"Poate inceta contractul individual de munca al unei angajate pe perioada determinata, conform art. 56 lit. i) din Codul muncii, respectiv la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, daca la acea data salariata se afla in concediu de maternitate sau are contractul suspendat pentru concediu de crestere a copilului pana la 2 ani?"
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Raspunsul specialistilor:
Contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM.
Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca, in conformitate cu art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.
Totodata, art. 49 alin. (5) din Codul muncii, republicat, stabileste ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
In completarea alin. (5), alin. (6) din acelasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Concediul de maternitate reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca, in conformitate cu art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.
Asadar, situatiile in care CIM inceteaza de drept (precum cea prevazuta de art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii, republicat – expirarea termenului CIM incheiat pe durata determinata) sunt exceptii de la regula care prevede suspendarea tuturor termenelor care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca.
Astfel, contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM, chiar daca la acea data salariatul respectiv se afla in concediu de maternitate.
...mai multe studii de caz si explicatiile specialistilor in lucrarea Concedierea perfect legala >>>