Fiind activitate ocazionala, veniturile obtinute fiind incadrate din punct de vedere fiscal in categoria alte venituri, se poate incheia conventie civila? - sunt pareri ca acest tip de contract nu mai exista de cativa ani, iar in caz de control ITM este discutabil. Totusi exista In prezent, reglementarea legala a contractelor civile de prestari servicii, cunoscute in practica si sub denumirea de conventii civile, data de art. 1.851 din Noul Cod Civil. - cu impozitare 10% (repet, ar fi activitate ocazionala, de 2-3 ori pe an cateva ore). Va rog sa imi trimiteti si un model de contract, daca exista."
Raspunsul specialistului:
Codul civil, inclusiv art. 1.851, se aplica si in cazul profesionistilor si anume persoanelor fizice autorizate. Prin urmare, faptul ca exista art. 1.851 nu inseamna in mod automat ca poate fi incheiata o conventie civila de o persoana fizica neautorizata. Art. 1.851 din Codul civil reprezinta temeiul si pentru incheierea unui contract de o persoana fizica autorizata.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative!
Aceste documente sunt grupate in format electronic in lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege, DETALII AICI >>>
Conventiile civile se pot incheia cu persoane fizice neinregistrate fiscal doar pentru activitati ocazionale, pur intamplatoare cum ar fi de exemplu o persoana care raspunde la un chestionar poate fi remunerata in baza unei conventii civile chiar daca nu este inregistrata fiscal.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Avand in vedere reglementarile de mai jos consider ca in situatia expusa nu se poate incheia un contract civil cu o persoana fizica neinregistrata fiscal.
Conform art. 6 alin. (1) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Art. LVI din Legea 296/2023:
(1) Prezenta sectiune reglementeaza unele masuri de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite.
(2) In sensul prezentei sectiuni, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) activitate economica - activitatea cu scop lucrativ constand în producerea, administrarea ori înstrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, avand ca rezultat obtinerea de venituri;
b) activitate economica ilicita - activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt însotite de documente de provenienta.
(3) Prevederile prezentei sectiuni nu sunt aplicabile activitatilor economice care se circumscriu bunurilor si domeniilor care fac obiectul unor reglementari speciale si care sunt sanctionate de aceste reglementari speciale.
(4) Sunt interzise efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare si efectuarea de activitati economice în perioada în care acestea sunt suspendate în conditiile prevederilor alin. (13).
In plus, daca activitatea este dependenta este necesar sa se incheie contract individual de munca.
O activitate este considerata independenta daca cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal sunt indeplinite. Criteriile de la art. 7 pct. 3 sunt:
3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
3.2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
3.4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
3.5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
3.6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
In consecinta, daca activitatea este independenta in sensul daca cel putin 4 dintre criteriile de mai sus sunt indeplinite, se incheie contract de prestari servicii cu PFA. Daca activitatea este dependenta se va incheia contract individual de munca.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.