Raspunsul specialistului:
Pentru ca tatal sa beneficieze de indemnizatie pentru concediu crestere copil trebuie sa indeplineasca conditiile reglementate de art. 1 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, astfel:
Art. 1 din OUG 111/2010 prevede:
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
(2) Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
In concluzie, cuantumul indemnizatie se calculeaza in functie de veniturile tatalui pe ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro