Inspectia Muncii precizeaza ca au fost depistate 313 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 3218 de avertismente si au fost dispuse 7.069 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
De asemenea, potrivit institutiei, actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 8 - 20 martie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1357 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 187.000 lei. Din 2511 de angajatori controlati, au fost sanctionati 843 si s-au dispus 1649 de masuri de remediere a neconformitatilor.
Potrivit comunicatului oficial, Inspectia Muncii colaboreaza cu Politia Romana, cu firmele de transport si cu cele de plasare a fortei de munca in vederea eliminarii abuzurilor asupra cetatenilor romani care doresc sa lucreze legal in spatiul european.
"Ca etapa a Planului de actiune pentru informarea si protectia lucratorilor sezonieri pentru anul 2021 la nivelul Uniunii Europene, Inspectia Muncii desfasoara o ampla campanie nationala de informare a cetatenilor romani care se afla in cautarea unui loc de munca in strainatate.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Concret, recomandam persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sa nu accepte cu usurinta ofertele de munca prin intermediul unor persoane sau prin intermediul anunturilor on-line, sa verifice daca agentiile care ofera loc de munca in strainatate sunt inregistrate la inspectoratul teritorial de munca, sa nu semneze niciun document fara sa-i cunoasca continutul si fara sa-l inteleaga, sa solicite un exemplar al contractului individual de munca redactat in limba romana si semnat inainte de plecarea din Romania, sa nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garantii sau cheltuieli de transport neefectuat, sa nu cedeze nimanui dreptul de a incasa banii pentru munca prestata, sa nu isi asume sa munceasca 24 de ore din 24 si sa cunoasca faptul ca dreptul la odihna este reglementat prin lege", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.