Acesta s-a desfasurat in cadrul Summitului european de afaceri. Ei au lansat oficial initiativa „Angajatorii isi unesc eforturile pentru a contribui la integrare” (Employers together for integration), in prezenta reprezentantilor la nivel inalt ai mai multor companii care s-au angajat sa promoveze integrarea migrantilor.
Initiativa urmareste sa promoveze eforturile depuse de angajatorii din intreaga UE pentru a sprijini integrarea refugiatilor si a altor migranti, atat pe piata fortei de munca, cat si in restul societatii.
In legatura cu acest subiect, Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, a declarat urmatoarele: „Trebuie sa luam masuri pentru ca integrarea sa functioneze, iar acesta nu este doar un imperativ social, ci si unul economic. Singurul mod in care migratia poate fi transformata intr-o oportunitate, atat pentru migranti, cat si pentru societatea si economia europeana, il reprezinta reusita integrarii tuturor migrantilor aflati pe teritoriul UE. Rolul si implicarea angajatorilor sunt esentiale in acest sens. Salut eforturile pe care le depun numeroase companii din intreaga Europa si invit un numar si mai mare de angajatori sa ofere un exemplu si sa se alature initiativei noastre, lansata acum.”
Prin initiativa „Angajatorii isi unesc eforturile pentru a contribui la integrare”, Comisia doreste sa confere vizibilitate angajamentului de a sustine actiunile de integrare, asumat de anumiti angajatori, si sa incurajeze si alte companii sa li se alature. Angajatorii interesati se vor putea alatura initiativei pe site-ul Directiei Generale pentru Migratie si Afaceri Interne a Comisiei Europene.
Dialogul european privind competentele si migratia a fost lansat in 2016 cu scopul de a promova schimbul de idei intre Comisie si partenerii economici si sociali, indeosebi angajatorii, in chestiuni legate de migratia fortei de munca. Cea de-a doua editie a dialogului, care a avut loc la data de 23 mai 2017, a fost axata pe integrarea pe piata muncii a refugiatilor si migrantilor cu drept de sedere.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
In cadrul actiunilor intreprinse in cadrul "Noii agende pentru competente in Europa", Comisia depune eforturi pentru a imbunatati transparenta calificarilor resortisantilor tarilor terte si competentele persoanelor cu un nivel scazut de calificare din Europa, precum si pentru a facilita recunoasterea calificarilor. In curand va fi lansat un instrument de sprijin pentru recunoasterea competentelor migrantilor care provin din tari terte.
Fondul social european (FSE) este principalul instrument de finantare care sprijina incluziunea pe piata fortei de munca, inclusiv a migrantilor. De asemenea, Fondul pentru azil, migratie si integrare (FAMI) poate finanta actiuni preliminare pentru facilitarea accesului la piata fortei de munca. In cea de a doua jumatate a anului 2017 va fi lansata un apel de propuneri in cadrul FAMI care va avea drept obiectiv sprijinirea initiativelor lansate de angajatori si partenerii sociali pentru promovarea integrarii pe piata muncii a refugiatilor si a altor migranti.
Sursa: europa.eu