Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Invoirea NU suspenda contractul de munca. Atentie la aceste aspecte!

15 /Ian2019
Tags: invoire contract de muncainvoire suspendare ciminvoire 2019

Invoirea, desi nu este reglementata legal este utilizata. Astfel, in practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.


"Conform art.71 din OUG 114/2018, salariul minim pentru firmele ce activeaza in codurile CAEN stipulate este de 3000 lei, pentru o luna normala de lucru de 160 ore si salariul tarifar orar lunar platit la 167.333 ore pe luna, adica 17.982 lei ora. In situatia in care un salariat cu acest salariu absenteaza motivat dar neplatit cateva ore pe luna, fara a i se suspenda contractul, neavand o zi intreaga de suspendare,va fi sub 3000 lei. Este permis legal acest lucru? Angajatorul va trebui sa plateasca CAS si CASS la plafonul de 3000 lei, lucrul acesta este clar, dar salariatul poate avea venituri sub 3000 lei in situatia in care nu poti sa-i suspenzi contractul cateva ore? Aceasta situatie apare si daca ar lucra complet o luna normala de 160 ore sau mai putin dupa caz, salariul lui lunar fiind calculat la tariful orarpentru 167.333 ore/ luna."


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:


Contractul de munca nu poate fi suspendat pentru cateva ore. In situatia in care salariatul absenteaza intr-o zi cateva ore acesta poate fi invoit, adica poate absenta cu acordul angajatorului.

In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.


IMPORTANT!

Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.

Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.


Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Dintre aceste elemente ale salariului, salariu de baza este un element fix ce nu variaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.

In contractul individual de munca incheiat cu salariatul s-a stabilit un program de lucru, iar salariatul a respectat acel program de lucru prestand activitatea conform contractului individual de munca. De aceea apreciez, ca si in situatia in care intr-o luna sunt numai 160 de ore salariatul va primi acelasi salariu pe care il primeste si in lunile cu 168 de ore...citeste continuarea aici >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Invoirea NU suspenda contractul de munca. Atentie la aceste aspecte!":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".