Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Invoirea salariatului de la serviciu - nu este reglementata de lege, dar totusi exista! PROCEDURA

12 /Dec2023
Invoirea salariatului de la serviciu - nu este reglementata de lege, dar totusi exista! PROCEDURA
Tags: invoirea salariatului de la serviciuinvoire de la muncainvoire salariat

Invoirea nu este reglementata legal. Cu toate acestea, in practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

ATENTIE! In ultimele luni au intrat in vigoare modificari importante privind relatiile de munca, in special pe partea de salarizare si fiscalizare a veniturilor!
 
Schimbarile in cauza vizeaza, de exemplu: Concediile medicale; Concediul pentru cresterea copilului; Avantaje neimpozabile introduse in Codul fiscal; Declaratia 112; Repausul saptamanal si repausul zilnic, DETALII AICI >>>

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat „invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca, si, prin urmare, perioadele de timp in care salariatul este invoit nu se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor.

Modalitatea concreta in care poate interveni invoirea salariatilor poate fi stabilita prin regulamentul intern. In practica, intelegerea dintre salariat si angajator cu privire la invoire se materializeaza in asa-numitul „bilet de invoire”.

Invoirea la locul de munca

Insa, de cele mai multe ori, intelegerea cu privire la invoire este verbala, fara a fi materializata intr-un inscris. Este valabila invoirea incuviintata de angajator verbal? Raspunsul il gasim in Codul civil.

Astfel, potrivit art. 1.240 alin. (1) din Codul civil, vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris. Mai mult, la alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca vointa poate fi manifestata si printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare.

Prin urmare, intelegerea partilor cu privire la invoire este valabila si atunci cand este exprimata verbal sau cand este manifestata printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare.

In lipsa unui inscris, insa, proba intelegerii cu privire la invoire va fi mai greu de facut.

Exemplu

Un salariat ii solicita sefului sau direct permisiunea de a lipsi o jumatate de ora pentru a achita o rata la banca. Fara a da salariatului un raspuns afirmativ, seful direct ii adreseaza rugamintea de a-i achita si lui rata la banca. Desi nu a consimtit in mod expres sa il invoiasca pe salariat, din rugamintea adresata acestuia de a-i achita rata la banca rezulta ca seful direct a fost de acord cu invoirea.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca o perioada lunga de timp, recomandam ca angajatorul si salariatul sa aleaga o modalitate reglementata de lege cum ar fi concediul fara plata pentru rezolvarea unor interese personale.

Intrucat invoirea are temei contractual, perioada de invoire va influenta durata concediului de odihna anual in functie de intelegerea celor doua parti, angajator si salariat. Modalitatea concreta in care poate interveni invoirea salariatului poate fi stabilita prin regulamentul intern...mai multe in Consilier – Ghid complet de Salarizare, ReviSal și Contribuții sociale, detalii aici >>>>

Ionut Petre Autor: Ionut Petre

Redactor cu experienta de peste 10 ani in tot ce inseamna resurse umane si recrutare, la curent cu noutatile, problemele de legislatie din domeniul relatiilor de munca si nu numai, Ionut Petre se asigura ca informatiile cele mai noi ajung zilnic la dumneavoastra!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Invoirea salariatului de la serviciu - nu este reglementata de lege, dar totusi exista! PROCEDURA":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".