Raspunsul specialistilor:
Va reamintim ca invoirea nu este reglementata legal. Desi ea nu este reglementata legal este utilizata. Astfel, in practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.
Cele 11 tipuri de zile libere de care pot beneficia angajatii, conform legislatiei muncii din Romania!
Parcurgeti lucrarea specializata de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni, detalii AICI >>>
Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
Invoirea la locul de munca
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.
Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.
Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.
Concediu fara plata sau invoire?
In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.
In concluzie, pentru rezolvarea unor probleme personale salariatul are doua posibilitati:
a) fie solicita concediu fara plata;
b) fie solicita invoire.
In situatia unei invoiri, contractul individual de munca nu se suspenda ci este activ intrucat invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. Prin urmare, in perioada invoirilor, angajatorul are obligatia sa ii plateasca salariatului salariul integral.
Daca salariatul nu este platit in perioada invoirilor, recomandam ca acesta sa formuleze cerere de concediu fara plata intrucat in perioada concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda deci nu este activ.
Temeiul legal in baza caruia contractul individual de munca se suspenda pe perioada concediului fara plata il constituie art. 54 din Codul muncii conform caruia contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. Perioada de suspendare a contractului pentru concediu fara plata se inregistreaza in Revisal.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Anonim 2024-08-09 16:59:58
Sunt obligata sa platesc orele de invoire din moment ce nu exista o lege ? Mai ales nu obliga nici legea? Legislatia muncii spune ca nu trebuie platita ptr.ca nu legea nu ma stipuleaza la plata? Va rog astept un raspuns urgent.