Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (10) si (14) din OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca astfel cum a fost modificata prin Legea 282/2020:
(10) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1), salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, proportional cu timpul efectiv lucrat.
(14) Prin exceptie de la prevederile alin. (10), in cazul angajatorilor care aplica masura de la alin. (1), acordarea de bonusuri, la salariul de baza, pentru structura de management a angajatorului, se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Astfel cum se poate observa in cazul salariatilor care nu fac parte din structura de management bonusurile se pot acorda pe perioada de aplicabilitate a masurii proportional cu timpul lucrat.
In cazul salariatilor care nu sunt afectati de masura reducerii timpului de lucru, bonusurile se acorda in integralitate.
In ceea ce priveste salariatii care fac parte din structura de management, ordonanta prevede ca bonusurile se pot acorda dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii.
Conform art. XIX alin. (3) din OUG 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, prin derogare de la prevederile art. 60, art. 138^1 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru indemnizatiile prevazute la art. 1 si 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020 si la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS- CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 278/2020, nu se acorda facilitati fiscale.
Alin. (7) al aceluiasi articol stabileste ca, prevederile alin. (3), (5) si (6) se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021.
Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, pentru indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru nu se acorda facilitati fiscale in domeniul constructiilor.
In situatia in care sunt indeplinite conditiile legale pentru acordarea facilitatilor in domeniul constructiilor, aceste facilitati pot fi acordate pentru veniturile salariale cuvenite pentru timpul lucrat.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro