Raspunsul specialistului:
Conform art. 34 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatat pentru cazurile in care nu este indeplinita conditia privind stagiul de asigurare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificarisi completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarilesi completarile ulterioare, beneficiaza de o adeverinta medicala eliberata de catre medicul curant, in vederea justificarii absentei de la locul de munca.
Modelul adeverintei este stabilit de catre medicii curanti, dar acesta trebuie sa contina si informatiile minimale privind perioada necesara recomandata de repaus, codul de diagnostic, precum si parafa.
Astfel, aceasta adeverinta se acorda pentru justificarea absentelor salariatului de la locul de munca si nu exista motiv pentru a fi depusa la casa de sanatate. Adeverinta atesta incapacitatea temporara de munca a salariatului care nu are stagiu de cotizare si nu beneficiaza de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
In baza ei se motiveaza absentele salariatului, dar perioada respectiva nu reprezinta o perioada de concediu medical.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul HR-istului
Prin urmare, adeverinta nu se depune la casa de sanatate.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro