a)indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
"Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale si indemnizatiile aferente este de sase luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, incepand cu 01.08.2018. Am o salariata care nu are stagiu complet de cotizare. Este angajata de 3 luni in firma si este primul ei loc de munca. La inceputul lunii august a venit cu concediu medical cod 01. Cum se calculeaza acest concediu medical avand in vedere ca nu exista stagiu complet de cotizare?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In situatia in care un salariat nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
Asadar, una dintre conditiile prevazute de lege pentru ca un salariat sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca este ca acesta sa indeplineasca stagiu de cotizare.
De aceea, nu aveti ce sa calculati daca salariata nu are stagiu de cotizare de 6 luni in perioada august 2017 – iulie 2018.
In perioada de incapacitate temporara de munca prevazuta in certificatul medical, salariata va fi pontata absent motivat. Ea nu va beneficia de concediu medical si indemnizatie medicala.
Conform art. 2 alin. (4) din Norma din 2017 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele si institutia prevazute la art. 6 alin. (3) din OUG 158/2005 sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, respectiv domiciliul exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical insotit de un centralizator al carui model este prevazut in anexa nr. 1, in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical.
...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>
In concluzie, daca salariata NU indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei de incapacitate temporara de munca, cum ar fi faptul ca nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, angajatorul depune la casa de sanatate exemplarul 2 al certificatului medical.