Obiectivul ministrului in aceasta privinta il reprezinta imbunatatirea la nivel UE a conditiilor de munca pentru toti muncitorii straini (sezonieri).
"Cred ca ministrii muncii din UE care ma cunosc, de acum vad in mine ca sunt un om rezonabil (a se intelege si insistent), ca imi asum faptul ca trebuie sa rezolvam impreuna problemele (unele ignorate de ani buni). Sigur ca urgentele se trateaza imediat, cu fermitate dar si echilibru (nu prea cad in extreme!) dar imbunatatirea conditiilor de munca pentru muncitorii sezonieri, de exemplu, se face pe baza unor consultari mai lungi la nivel european. Ceea ce fac. Tinta mea: cu fiecare pas, sa se vada o imbunatatire la nivelul conditiilor de munca ale muncitorilor straini (sezonieri) in toate tarile membre UE, sa avem institutii care verifica, pentru ca una este legislatia si alta este punerea ei in practica. Dupa cum se discuta la nivel european despre perspectiva unui unic salariu minim (in timp, pentru ca nu se pot lua decizii peste noapte care sa inchida firme avand consecinta pierderii locurilor de munca, cu totul) asa vreau sa generez si o dezbatere despre un pachet minimal de masuri de protectie sociala, valabil indiferent de tara in care se lucreaza", a scris anuntat ministrul Muncii pe pagina sa de socializare, la jumatatea saptamanii.
De asemenea, ca aspect pozitiv, ministrul a subliniat ca Romania este vazuta ca un lider in discutiile reuniunilor ministrilor muncii din Uniunea Europeana de cate ori se ajunge la subiectul muncitorilor sezonieri, precizand totodata ca tara noastra se bucura in acest moment de respect la cel mai inalt nivel european.
"Eu nu sunt atenta la aceste aspecte, insa echipa mea imi spune ca se vede faptul ca Ministerul Muncii din Romania este considerat lider in discutiile reuniunilor ministrilor muncii din UE de cate ori se ajunge la discutii despre muncitorii sezonieri. Adevarul este ca dincolo de sedintele festive - reuniunile ministrilor (cum a fost cea mai recenta, ieri), am fost foarte activa in comunicarea cu ceilalti ministri si in special cu Ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil - un om cu care lucrez ca si cum ne-am cunoaste de multi ani. Imi place seriozitatea domniei sale. Ce a tinut de mine am facut pentru a putea avea rezultate imediate, dar si pe termen mediu si lung pentru romanii nostri care lucreaza in strainatate, in Germania cu precadere pentru ca acolo au fost situatiile mai tensionate in perioada starii de urgenta", a scris ministrul Muncii pe reteaua de socializare.
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In ce priveste contractele de munca, ministrul Violeta Alexandru a subliniat importanta acestor documente, atragand atentia si asupra efectelor negative care apar atunci cand romanii pleaca sa munceasca in strainatate fara contract de munca.
"Nu trebuie acceptat asa ceva. Oamenii se bucura pe moment, dar consecintele se vor vedea mereu, imediat si pe termen lung, pana la varsta pensionarii si dupa. Contractele de munca, oriunde in lume, inseamna responsabilitate din partea ambelor parti. Fiecare isi apara drepturile. Stiu ca Germania a alocat fonduri importante pentru ca sindicatele sa fie mai active aici. Deci, fiecare parte cu rolul sau. Va spun cu toata responsabilitatea, Romania este acum respectata la cel mai inalt nivel european. Este o onoare pentru mine sa contribui. Sa stie fiecare roman care lucreaza in strainatate ca imi pasa sa ii fie mai bine, am nevoie sa fim parteneri in acest proiect ale caror rezultate se vor vedea, probabil, in timp, dupa ce eu nu voi mai fi ministru. De aceea o spun, ceea ce fac nu este despre un ministru sau altul, este despre Romania si despre romani", a explicat Violeta Alexandru.