Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Miturile care ii fac pe angajati sa nu-si recupereze taxele platite in strainatate

04 /Feb2020
Tags: taxe strainatateangajati strainatatert taxrecuperare taxe strainatate

Multi cetateni romani care au lucrat in strainatate si care au de recuperat legal taxele platite acolo amana inceperea acestor proceduri de rambursare a sumelor de bani cuvenite din varii motive. Aceste motive sunt insa demontate de o companie de consultanta fiscala.

Potrivit companiei, aceste demersuri de recuperare puteau fi deja demarate de la 1 ianuarie 2020 pentru a primi taxele platite in strainatate. Insa, fie din lipsa de informare, fie din motive nejustificate, cetatenii romani care au lucrat in strainatate amana recuperarea legala a sumelor care li se cvin. 

Veniturile realizate intr-o tara straina sunt supuse taxarii, aceste taxe depinzand de mai multi factori, cum ar fi sumele castigate, perioada muncita, sistemul de impozitare din tara respectiva sau alti factori, transmite Mediafax. 

"Potrivit calculelor noastre, din totalul sumei generate de un muncitor, aproximativ 42% sunt retinute sub forma diferitelor taxe. Este posibil sa recuperam integral sau partial sumele platite in plus" - a afirmat Zsoldos Szabolcs, Manager RT TAX Romania, pentru sursa citata anterior.

Conform aceleiasi surse, fie din cauza lipsei de informare, fie din cauza unor informatii gresite care ii sperie, un numar mare de romani care a lucrat in strainatate nu isi foloseste dreptul legal de a recupera sumele platite in plus in tarile unde au lucrat, sume care uneori pot fi chiar de ordinul miilor de euro. Astfel, se arata in comunicatul oficial transmis Mediafax, principala problema e reprezentata de faptul ca cei in cauza sunt ingrijorati de o informatie eronata potrivit careia dupa rambursarea acestor taxe nu vor mai putea lucra in tara respectiva, ori nu vor  beneficia de pensie sau alte beneficii sociale. insa, ca si in cazul altor mituri, si acesta este complet neadevarat. 

"Oricine a lucrat in strainatate trebuie sa inteleaga ca rambursarea taxelor este un pas normal in procesul de declarare a veniturilor, si nu afecteaza in nici un fel asigurarile sociale, pentru ca doar impozitul se ramburseaza, nu si asigurarile sociale. in cazul in care se ramburseaza integral sau partial impozitul pe venit, aceasta nu va afecta in nici un fel pensia, asigurarile sociale, sau viitoarele angajari in tara respectiva. Este o procedura legala de returnare a banilor platiti in plus de catre angajat", a precizat Szabolcs Zsoldos pentru aceeasi sursa.

Conform Mediafax, calculele companiei RT TAX atata ca mai mult de 50% din romanii plecati in strainatate nu isi recupereaza taxele platite acolo, ceea ce reprezinta pentru anul 2019 peste 20 milioane de euro.

Acestia recomanda cetatenilor romani care au de recuperat astfel de taxe sa apeleze la specialisti deoarece procesul poate deveni complicat pentru unele persoane din cauza documentelor necesare. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Miturile care ii fac pe angajati sa nu-si recupereze taxele platite in strainatate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".