Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modalitati de evidentiere a timpului de lucru - ce trebuie sa stie managerii HR

10 /Iul2024
Modalitati de evidentiere a timpului de lucru - ce trebuie sa stie managerii HR
Tags: modalitati de evidentiere a timpului de lucruevidenta orelor de muncaart 119 codul muncii

"Suntem o societate de colectare debite care are angajati in Bucuresti, unde societatea isi are sediul si punctele de lucru, dar si in tara, unde societatea nu are deschise puncte de lucru.

Acestia isi desfasoara activitatea pe teren in localitatile de domiciliu si in judetele din apropriere si la domiciliu pentru putina parte administrativa pe care o au de facut in desfasurarea activitatii."

Avand in vedere noile reglementari privind condica de prezenta cu indicarea orei de inceput si de sfarsit, am rugamintea de a-mi comunica daca:

  •  condica se poate tine si in format electronic, fara semnatura angajatilor?
  •  daca este necesara condica semnata de acestia, cum putem noi sa facem aceasta condica pentru persoanele care desfasoara activitate de teren, cele despre care am mentionat mai sus. Nu pot sa- l chem din Baia Mare de exemplu la sediu/punctul nostru de lucru sa semneze condica.

Solutie:

Potrivit art. 119 din Codul muncii, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 88/2018, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.


Obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca


Astfel, legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta.


Prin urmare, modalitatea in care se tine evidenta timpului de lucru al agentilor nu este stabilita de lege.

Apreciem ca evidentierea timpului de munca poate fi realizata prin sistemul control-acces daca se inregistreaza ora de incepere si de sfarsit a programului de lucru, prin condica electronica sau prin condica tiparita daca angajatorul stabileste la nivel intern ca modalitatea de evidentiere a timpului de lucru se efectueaza printr-una dintre metodele mentionate mai sus si mai ales daca poate face dovada evidentierii timpului de munca atunci cand aceasta este solicitata de inspectorii de munca.

In practica, evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat se tine de catre angajator prin intermediul foii colective de pontaj. In aceasta foaie este recomandabil sa se insereze rubricile in care se vor mentiona ora de incepere a activitatii, ora de sfarsit a activitatii, respectiv pauzele care nu se vor include in durata normala a timpului de lucru.

Evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat

Daca salariatul isi desfasoara activitatea in mai multe locuri, la mai multe puncte de lucru ale angajatorului, la sediul fiecarui punct de lucru organizat de catre angajator si unde isi desfasoara sau isi va desfasura activitatea un salariat trebuie sa se afle o copie a contractului individual de munca al acestuia semnat de ambele parti.

In ceea ce priveste semnatura salariatului pe condica de prezenta, legiutorul nu a reglementat aceasta obligatie.

In concluzie, modalitatea de evidentiere a timpului de lucru se efectueaza printr-una dintre metodele agreate de angajator si reglementate prin decizie interna... mai multe in lucrarea "Totul despre pontaj si programul de lucru" – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>> 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modalitati de evidentiere a timpului de lucru - ce trebuie sa stie managerii HR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".