Raspunsul specialistului:
Conform art. 32 alin. (1) din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Potrivit dispozitiilor alin. (3) al art. 31 din acelasi cod, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Avand in vedere prevederile legale citate, incetarea contractului individual de munca in perioada de proba stabilita dupa modificarea functiei, printr-o simpla notificare pare a fi posibila daca perioada de proba a fost mentionata in actul aditional de modificare a functiei Aceasta, intrucat legea nu prevede ce se intampla daca salariatul nu corespunde pentru noua functie.
Practica instantelor de judecata nu este unitara sub acest aspect.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Unele instante considera ca angajatorii trebuie sa dispuna ca angajatul sa isi reia functia ocupata anterior daca nu corespunde pentru noua functie in timp ce altele considera ca este posibila incetarea contractului individual de munca in perioada de proba dupa modificarea functiei.
Dat fiind practica neunitara, incetand contractul individual de munca in perioada de proba stabilita ca urmare a modificarii functiei, angajatorul isi asuma riscul reintegrarii salariatului.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>