Raspunsul specialistului:
Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Totodata, alin. (3) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul HR-istului
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Asadar, modificarea locului de munca se face cu acordul salariatului, prin act aditional la contractul individual de munca.
Prin urmare, angajatorul nu poate modifica in mod unilateral locul de munca al salariatului de la un punct de lucru la altul decat temporar prin delegare iar definitiv prin incheierea cu salariatul a unui act aditional la contractul individual de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
In speta, data aparitiei modificarii este data acordului de vointa al celor doua parti in privinta modificarii locului de munca din contractul individual de munca.
In concluzie, conform art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 17 alin. (3) si art. 41 din Codul muncii, modificarea elementelor contractului individual de munca se poate realiza doar cu acordul salariatului.
Prin urmare, locul muncii se modifica prin act aditional la contractul individual de munca intrucat este necesar acordul salariatului.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>