La alin. (2), se prevede ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Cum se va calcula indemnizatia pentru concediu de odihna, in contextul in care un salariat a trecut la o norma de lucru redusa? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica, in urma unui studiu de caz relevant:
"Am urmatoarea situatie: - salariatul X a fost angajat pana la 30.09.2024 cu norma intreaga de 8h /zi cu un salariu brut de 5000 lei - aceluiasi salariat X, incepand cu data de 01.10.2024, i s a micsorat norma de lucru la 1h /zi si evident si salariul proportional cu norma lucrata (625 lei). In luna octombrie salariatul are 5 zile de concediu de odihna. Cum se calculeaza salariul? Cat ii va reveni salariatului?"
Raspunsul specialistilor:
Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
STOP! Campania BLACK FRIDAY a inceput!
Doar azi poti cumpara lucrarea "Totul despre pontaj si programul de lucru" cu o REDUCERE de -50% si TRANSPORT GRATUIT!
Totul despre timpul de lucru, orele suplimentare, orele de noapte, COMANDA ACUM >>>
Avand in vedere ca salariatul beneficiaza de concediu de odihna in luna octombrie, venitul salarial brut pe ultimele 3 luni este corespunzator lunilor septembrie, august si iulie.
Se totalizeaza numarul de zile lucratoare din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se acorda concediul de odihna.
Se calculeaza indemnizatia pentru concediu de odihna la luna octombrie 2024. Se compara cele doua indemnizatii si se acorda salariatului cea mai favorabila. Evident, cea mai favorabila este cea raportata la media din ultimele 3 luni.
Un raspuns oferit in noiembrie de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.