Raspunsul specialistului:
Salariata revenita din concediu crestere copil revine pe postul detinut la data intrarii in CCC. Pe durata CCC contractul de munca al salariatei se suspenda in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Ori pe durata suspendarii contractului se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
Daca salariata revine la locul de munca cu cel putin 60 de zile anterior implinirii copilului a varstei de 2 ani respectiv, 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata beneficiaza de stimulent de insertie.
In ceea ce priveste modificarea contractului de munca, dupa revenirea salariatei in unitate pe aceeasi functie pe care se afla la data intrarii in CCC, se va putea realiza numai cu acordul salariatei. Angajatorul, la revenirea salariatei din concediu crestere copil trebuie sa reda acesteia acelasi post, detinut la data suspendarii CIM, si nu un altul.
Nici nu poate sa-i dea un alt post atata timp cat pe durata suspendarii postului ei toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca au fost suspendate. Practic pe durata suspendarii contractului de munca pentru concediu crestere copil contractul de munca s-a conservat.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Angajatorul nu poate modifica unilateral nici o clauza contractuala fara acordul salariatei.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>