Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificarea programului de lucru. Care vor fi implicatiile?

02 /Ian2020
Tags: program de lucru inegalprogram de lucru codul munciiart 113 codul munciiart 119 codul muncii

Va readucem aminte ca angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

ATENTIE!

Aceasta prevedere este reglementata de art. 119 din Codul muncii si va reamintim ca, daca programul de lucru nu este de 8 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana programul de lucru este inegal.

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.

Astfel, repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. (1) din Codul muncii).

Timpul de munca si Programul de lucru: 77 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!


Timpul alocat cursurilor de formare profesionala organizate de angajator poate fi considerat timp de munca suplimentar, daca aceste cursuri se desfasoara in afara orelor de program?

„Totul despre pontaj si programul de lucru” – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>


"Durata normala a muncii pentru salariatii angajati cu norma intreaga este de 8 ore/zi i de 40 ore/saptamana. Programul de lucru este stabilit prin contractul individual de munca, Regulamentul Intern sau prin decizie a organelor de conducere ale Societatii. De regula, repartizarea programului de lucru este in intervalul orar 08:00-16:00. Pentru unul dintre salariati se hotaraste ca programul de lucru sa fie in intervalul 12:00-20.00. Care ar fi implicatiile cu privire la stabilirea unui astfel de program de munca?"


Va precizam ca programul de lucru 8,00 – 20,00 nu are nicio implicatie in comparatie cu un program de lucru 8,00 – 16,00.

Asadar, programul de lucru astfel stabilit nu se incadreaza in categoria muncii de noapte intrucat activitatea nu este prestata in intervalul 22,00 – 6,00. 

IMPORTANT:

Daca programul de lucru este stabilit prin contractul individual de munca, modificarea acestuia se poate realiza doar prin act aditional.

Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificarea programului de lucru. Care vor fi implicatiile?":
Rating:

Nota: 4.32 din 5 din 74 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".