Raspunsul specialistilor:
In ceea ce priveste Revisal, locul de munca nu reprezinta element al registrului general de evidenta a salariatilor. Astfel, HG 905/2017 nu reglementeaza inregistrarea locului de munca in Revisal si nici aplicatia nu contine o astfel de regula.
Prin exceptie, in situatia in care s-a delegat punctului de lucru compententa de a tine Revisal, in cazul modificarii locului de munca este necesara efectuarea unei inregistrari in Revisal.
Modificari esentiale in ReviSal! A aparut versiunea 6.0.9!
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii AICI >>>
Astfel, conform art. 2 alin. (1), (2) si (3) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor:
Art. 2. -(1) In registru se inregistreaza, anterior inceperiiactivitatii, datele mentionate la art. 1 pentru persoanele care urmeaza sa desfasoare activitate in baza unui contract individual de munca incheiat potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
(2) Fiecare dintre angajatorii prevazuti la art. 1 are obligatia sa transmita datele in registru, catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul/domiciliul, in ordinea angajarii. Raspunderea pentru corectitudinea datelor transmise in registru revine in exclusivitate angajatorului.
(3) Angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului, completarii si transmiterii datelor in registru, in numele angajatorului, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
Rezulta ca registrul general de evidenta a salariatilor:
1. se poate tine de angajator pentru salariatii cu locul muncii atat la sediul central cat si la punctele de lucru;
2. se poate tine de punctul de lucru pentru salariatii acelui punct de lucru doar daca angajatorul a delegat punctului de lucru respectiv competenta incadrarii personalului.
Delegarea comptentei nu este obligatorie, salariatii pot ramane in registrul general de la sediul social.
Daca angajatorul se afla in situatia de la pct. 1 nu are de declarat nimic in Revisal sau la ITM cu privire la modificarea locului de munca de la sediul central la punctul de lucru.
Daca angajatorul se afla in situatia de la pct. 2, in Revisal va inregistra din meniul Mutare contracte – schimbare loc de munca.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.