Este vorba despre ziua de 1 iunie - Ziua Copilului. Un grup de deputati si senatori de la toate partidele au sustinut propunerea pentru adaugarea acestei zile pe lista zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, astfel incat angajatii romani sa poata petrece mai mult timp de calitate cu copiii lor.
Propunerea a fost votata deja de senatori cu 98 de voturi pentru. Votul final in acest caz revine deputatilor, care insa au acordat punct de vedere favorabil propunerii in luna iunie 2016, ceea ce inseamna ca are sanse mari sa fie adoptata.
Daca deputatii vor adopta propunerea, aceasta presupune modificarea art. 139 din Legea nr. 53 din 2003 din Codul Muncii, prin adaugarea zilei de 1 iunie pe lista zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
"In societatea actuala, timpul a devenit o resursa critica, atat la birou, cat si acasa. 24 de ore par sa nu mai fie suficiente, iar gasirea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala este o provocare din ce in ce mai mare. Muncim peste program si facem sacrificii pentru ca cei mici sa aiba o viata mai buna. Dar de multe ori lipseste ce e mai pretios pentru ei: prezenta fizica a parintilor lor. Sa le oferim celor mici timp de calitate si amintiri pentru o viata", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Va reamintim ca deputatii au adoptat recent si ziua de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Astfel, lista sarbatorilor legale in care nu se lucreaza in 2017 va fi urmatoarea:
- 1 si 2 ianuarie;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- 24 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora;