Dispozitiile din Codul muncii referitoare la munca de noapte transpun in legislatia nationala Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru.
Intai de toate, la determinarea muncii de noapte se va avea in vedere munca prestata intre orele 22.00 si 06.00. In plus, pentru a fi calificata munca de noapte, este necesar ca salariatul sa efectueze munca in intervalul 22,00 – 06,00 cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau munca efectuata in acest interval sa fie de cel putin 30% din timpul lunar normal de lucru (40 de ore pe saptamana si aproximativ 170 de ore pe luna).
Ca si in celelalte cazuri, durata normala a timpului de lucru pentru salariatul de noapte nu poate depasi o medie de 8 ore pe zi cu respectarea repausului saptamanal. Insa, in acest caz, perioada de referinta este de 3 luni calendaristice, si nu de 4 luni, 6 luni sau, dupa caz, 12 luni ca in situatia calcularii timpului suplimentar de munca pentru salariatul de zi.
Alin. (3) al art. 125 din Codul muncii permite depasirea in anumite zile a duratei normale a timpului de lucru, cu conditia ca intr-o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice sa nu se depasească o medie de 8 ore pe zi.
Alin. (4) reprezinta o continuare a dispozitiei de la alin. (3).
In baza lui, durata timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca poate depasi 8 ore pe parcursul unei perioade de 24 de ore, daca astfel este prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil si daca nu se contravine prevederilor din contractul colectiv superior.
Informarea ITM-ului trebuie efectuata anterior inceperii activitatii deoarece un control inopinat, anterior informarii ITM-ului cu privire la munca de noapte, se poate solda cu o santiune.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
Informarea ITM-ului se face in vederea comunicarii activitatii de noapte si nu a salariatilor care lucreaza de noapte. Care sunt salariatii care lucreaza de noapte se poate vedea din contractele individuale de munca precum, din graficul intocmit lunar de catre angajator in situatia actvitatii prestata in ture, precum si din pontajul intocmit zilnic.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro